Mørketid…

November er for mange mennesker den sværeste måned at komme igennem. Vi er fra novembers start lige overgået fra sommertid til vintertid, hvor urene - og havestolene - skal sættes tilbage; - for urenes vedkommende med en time og for havestolenes vedkommende i kælderen eller skuret, hvor de overvintrer. Vi er nu i den efterårsmåned, hvor dagene bliver mærkbart kortere, og hvor vi står op og tager på arbejde i mørke, og kommer hjem i mørke. Mange børnefamilier ser ikke deres børn i dagslys på ugens hverdage. Kun i weekenderne, hvor der skal lades op til næste uges endnu kortere hverdage, kan børnefamilierne måske finde tid til at komme ud i vejret på de relativt få solskinsdage, som november har at byde på.

Efter sigende oplever mange mennesker, at det svindende dagslys fører til vinterdepressioner, hvor lyst og glæde til livet er svært at mobilisere. En del vinterdepressive mennesker forsøger at råde bod på det manglende dagslys gennem lysterapi, hvor de sætter sig foran særlige lamper med et bredspektret lys, i håb om at tilføre kroppen den manglende energi gennem f.eks. produktionen af D vitamin, som sommerens solrigdom beriger os mennesker med.

Opstarten til november måned er gennem de seneste år blevet iscenesat med den amerikanske skik Halloween, hvor man fejrer Allehelgensaften den 31. oktober og Allehelgensdag den 1. november. Traditionen har udviklet sig til udhulede græskar med lys i og uhygge, hvor det gælder om at skræmme hinanden. - Som medlem af bedsteforældregenerationen begyndte jeg for år tilbage at undre mig over de flere og flere marker, der ved efterårets løvfaldsfest gav sit helt eget tilskud til de orange farver, der normalt kendetegner vore løvfældende skove. Hvad skulle man med de tusindvis af orangefarvede græskar, der lå glitrende og modne på markerne? - Var der gået mode i at spise kilovis af syltede græskar?

Nej, det er såmænd det ret sjældne fænomen, at vi op- og overtager en fremmed tradition og udvikler den til vores egen. I år har det næsten været for meget af det gode, idet et tiltagende antal mennesker er blevet stærkt opskræmte i de mørke efterårsaftener, når formodentlig unge mennesker udklædte i klovnekostumer og iført skrækkelige naturtro gummimasker med sværdhug, blodstriber og forvrængede ansigtsudtryk huserer på offentlige steder, hvor de næsten skræmmer livet af folk. Det har faktisk givet anledning til adskillige politianmeldelser, der dog mig bekendt ikke har ført til anholdelser eller anklager for at forstyrre den offentlige ro og orden.

Den amerikanske Allehelgensdag er en pendant til vores egen Store Bededag, hvor middelalderens mange helligdage til ihukommelse af de utallige katolske helgener, der efter reformationens indførelse i 1536 i Danmark efterhånden kom til at vanskeliggøre planlægningen af sammenhængende arbejdsuger. Derfor foretog Johann Friedrich Struensee i 1770 en udrensning af dem gennem den såkaldte store helligdagsreform, hvor mange af disse overleverede helligdage blev slået sammen til én Store Bededag, hvor man så - alt efter tradition og temperament - fik en og samme dag til at fejre disse gamle, og for manges vedkommende for længst glemte helgener. – Selv mistede Struensee dog hovedet sammen med sin medskyldige Enevold Brandt, da de to år senere blev anklaget for at gøre kongen Christian VII til hanrej. Halshugningen og parteringen af deres lig fandt sted i det vi i dag kalder Fælledparken i København den 28, april 1772. Resultatet af Struenses kalenderreform blev, at mange kristne helligdage forsvandt, og at de, der blev tilbage, især ligger i forårsmånederne. Her i november er der ingen helligdage at glæde sig til. Så i stedet for at gå rundt og føle sig depressiv gennem november, bør man forsøge mobilisere glæde til at mødet med decembers Julehygge med lys, gløgg og julefrokoster, for ikke at tale om årets største familiebegivenhed Julen og Juledagene, hvorfra det igen går mod længere dage. Kalenderåret afsluttes en uges tid senere af Nytårsaften med fyrværkeri og festligheder. – Så der er nok at glæde sig til.

Så selv om vi her i november omsluttes af tiltagende mørke, så benyt alligevel de få vejrmæssigt gode dage, der trods alt forekommer her i mørketiden, til at få en omgang af det ufiltrerede og for sjælen så vigtige sollys. Og med ufiltreret menes sollys, der ikke forinden har mistet sin styrke og kraft ved først at passere gennem vindues- eller bilruder. – Så klæd dig varmt på, tag din kæreste og eventuelle børn i hånden og kom ud i den friske efterårsluft.

 

Søren Eller

Formand for DN’s Tønder afd.