Vand - Vand – Vand

Sommeren er ved at gå på hæld, og hvilken sommer - eller mangel på samme - var det nu lige det var? Når jeg tænker tilbage på sidste halvdel af juli er erindringen gråvejr, blæst, regn og rusk.

Alligevel har der ind imellem været dage, især i juni og begyndelsen af juli, hvor solen har skinnet fra en skyfri himmel, med temperaturer tæt på de 30 gr., så kroppen har været ved at koge over. Det ville på sådanne højsommerdage være dejligt med et koldt skyl eller en afkølende badetur.

Desværre er der langt både til Rømøs vidunderlige Nordsøstrand eller Ladelunds dejlige søbad, hvor der altid er fyldt godt op på varme sommerdage. På grund af afstanden til disse herligheder er det formodentlig ikke blevet til mange aftenture i vandet for Tønders borgere og gæster.

Tønder har selvfølgelig en fin svømmehal, men med en høj luftfugtighed og vand på 30 gr. er det ikke særligt tillokkende med indendørs klorvand, når man har gået rundt i byen på en varm sommerdag. Og for øvrigt lukker den alt for tidligt på de lyse sommeraftener. Det man står og sukker efter, er køligt vand ude i naturen. Flere af byens større børn bader på livet løs ved jernbanebroerne over Vidå, men det kræver, at man kan svømme, så små børn er afskåret, og vel også mange voksne, der næppe synes det er særlig sjovt med mudderbund.

Det, Tønder mangler, er en RIGTIG BADESØ; et sted, man kan nå på cykel eller gåben inden for relativt kort tid. Et sted for både børn og barnlige sjæle, et sted hvor man kan køle sig uden at køre i halve og hele timer.

Det behøver ikke at være et arkitekttegnet sted med badebro, vipper, ishus og opsyn som ved Ladelunds Søbad, men bare lidt lyst sand på søbunden, lidt græs til at ligge på og måske enkelte skyggegivende træer.

Så kære kommunalbestyrelse, Teknisk forvaltning, Nationalpark Vadehavet, ja hvem som helst, der synes, at det er en god ide: Find et dejligt, bynært sted, hvor der kan laves en badesø. Der er flere muligheder, der kan opgraderes. F.eks. den nye sø bag ådiget ved Grønås sammenløb med Vidå, Nørreskovens sø i hundeskoven, og søen ved svinget på Mejerholmvej tæt på Østre Omfartsvej (jeg ved godt, at den er privatejet) eller måske et helt andet eller nyt sted.

I Tønder er der lavet søer for hunde, for ænder, for snæbler, men ikke for børn og byens borgere. - En badesø vil være en stor gevinst for både Tønders indbyggere og byens turister.


Ulla Østerberg, biolog og

bestyrelsesmedlem af DN's Tønder afd.