Foråret

”Kom maj du søde milde” – ”Grøn er vårens hæk” – ”Dronning over alle måneder.” Men også ”Maj måneds kulde giver laderne fulde”. - Modsat april med ustadigt ”aprilsvejr” og Påskeøsten med kulde og storm.

Det ser ud til, at vejrguderne i år har taget fejl og valgt den sidste maj-sentens, og ladet april være den tid, hvor naturen – alt for tidligt - trak i forårstøjet. Bøgen sprang ud, blåmejserne sendte det første kuld unger på vingerne og jordbærrene satte de første blomster, alt imens maj fra dag et valgte kulden med regn, blæst og udsigt til nattefrost.

Folk smed overtøjet og legede sommer - april eller ej - og trak udenfor. Men samtidigt blev det måske klart for mange, at vinteren havde fået sommertøjet til at stramme lidt hist og her, eller at trapper og bakker pludselig var blevet lidt højere. - Men netop nu er alle odds med dig for at lykkes med at komme i gang med at gøre noget ved problemerne, og naturen kan fint hjælpe dig i gang.

Frisk luft er roden til - næsten - alt godt, og alle kan starte med en rask gåtur, der giver friske kinder og en sund appetit og en sult, der ikke inspirerer til slik og andet usundt, men rigtig mad. Under en gåtur har man alle muligheder for at opleve naturens mangfoldighed. Høre fuglesang, se blomsternes forskellighed og fornemme deres duft. Dette indebærer selvfølgelig, at man ikke traver byens gader tynde, men finder et stykke natur - det være sig en park, en mark, et stykke skov - eller en rask tur langs et vandløb eller på et dige.

Med et par løbesko på eller på cykel har man udvidet sin aktionsradius, og det giver mange muligheder for udfoldelse, og alt kan bruges til at få én i gang. Rigtig mange har en – måske – dårlig vane med at gå ud af døren og dreje til venstre ad det nærmeste fortov eller cykelsti, meget ofte med et par hørerør i ørerne og derfor ude af stand til at opfatte, hvad der sker omkring sig. Hvis man ikke er kilometernarkoman, men blot skal jogge eller løbe 2 til 5 km er det måske bedre at tage cyklen til nærmeste naturområde og lade turen udgå herfra. Herved får man mulighed for at variere turen, idet der ofte findes både gangstier, cykelstier, ridestier og cross-stier samt enten naturlige eller anlagte forhindringer, der skal forceres, og ujævnt terræn med vekslende underlag, der alt sammen giver afveksling i motionen. Og det er bestemt ikke dårligt at bevæge sig over stok og sten, og har man større børn med, vil de bare juble. Det er bare så sjovt. Men er sådan et underlag ikke farligt for ankler og knæ? Ja og mest nej. Det kræver lidt mere opmærksomhed i starten, men man oparbejder hurtigt de reflekser, der stabiliserer leddet og sørger for at kompensere for mindre vrik.

Kort sagt, der er utallige muligheder for at få indarbejdet et godt og varigt motionsmønster - der ikke bare er surt slid - ved at bruge ”Naturen lige nu”. - Og så får man i tilgift den mest fantastiske koncert fra naturens overdådige fugleorkester.


Næstformand Maj-Britt Pedersen og
bestyrelsesmedlem Ulla Østerberg,
Danmarks Naturfredningsforening, Tønder Afdeling.