Samletid

Septembers gyselige regn og blæst har hindret mange i at færdes i naturen. Efteråret har holdt sit indtog, og der bliver næppe nogen smuk indian sommer som sidste år. Haverne er triste, forblæste og regnet ned til det værste sjap. De fleste afgrøder er høstet, mange for tidligt, for ikke at gå helt i opløsning.

Alligevel er det muligt at få nogle spændende oplevelser i naturen og se, at naturen giver tilbage. Der er adskillige træer buske og urter med sene frugter, bær og nødder, der først er klar til at høstes fra nu og hen imod jul. De kan give os fremragende marmelader, kryddersnapse og stuvninger.

Først og fremmest er der de sene hindbær, som dog nok kun findes i haverne – de står store, røde og velsmagende indtil frosten tager de sidste. Udover marmelade kan de give en fremragende dessert; mos dem rå med et drys sukker og anret dem i en marengsfuglerede med flødeskum. – Uhmm!

Lad os dernæst tage hyben fra den forkætrede rynkede rose, pluk dem, halver dem, og giv dem et par dage i fryseren. Herefter fjernes frøene – kløpulveret – nemt fra de frosne frugter med en teske. Kog dem, blend dem, tilsæt sukker, og man har en forrygende C-vitaminbombe og en fremragende marmelade.

En ny trend, som er opstået med det nye nordiske køkken, er de gule, tætsiddende bær på havtorn; en busk, der kun findes tæt ved havet, og som også giver en stærk, lidt bitter marmelade.

Er man heldig at kende en mose, er det stadig væk muligt at finde tyttebær eller tranebær. De sidste skal dog have frost før sukker og smag træder helt frem. Giv dem en tur i fryseren. Hvis man begiver sig ud i mosen, så sørg for at være to; det er ikke helt ufarligt at gå der. – Og der er stadigvæk brombær, både til syltetøj og marmelade.

Er man til kryddersnapse, er det muligt at finde adskillige frugter og urter, der egner sig hertil. Stenfrugten slåen er i familie med blommer; de er små og sorte og så bitre, at de snerper munden helt sammen, hvis man bider i dem. Giv dem en tur i fryseren og tilsæt vodka eller Brøndum Snaps, der giver et smukt, mørkerødt udtræk, og du har en fin kryddersnaps. Slåenbusken vokser også ved havet. Såvel rynket rose som havtorn og slåen har nogle infame torne, som man skal vare sig for!

Når man alligevel er i mosen, kan man passende tage nogle kviste af den vidunderligt duftende porse med hjem til kryddersnaps. Derud over findes der stadigvæk strandmalurt, rønnebær, valnød samt mange andre urter, der også kan bruges i en snaps. - Hasselnødderne er også ved at være modne, så tag bare fra. Og husk, at man kan lave gele af røn, paradisæbler og blade af rynket rose.

Vi må heller ikke glemme, at det våde vejr efter sigende har fået skovene til at bugne af svampe. Få fat i en svampebog, en kurv og en kniv og gå på svampejagt. Men tag kun dem du kan genkende eller rørhattene.

Der skulle altså være muligt at lave rigtig god og givtig tur ud i naturen med eller uden regntøj. Så rigtig god jagt!


Ulla Østerberg, biolog
Bestyrelsesmedlem i DN’s Tønder afd.