Vinterhi - Når søvn er den eneste chance for at overleve

Vinteren er hård ved de fleste dyr, da det er en kold og svær tid at finde mad i. Mange fugle løser problemet ved at flyve syd på, mens andre dyr gror sig en varm pels, der beskytter dem mod kulde og frost. De dyr I skal høre om her, gemmer sig og går i dvale, mens de venter på, at vinteren slutter og foråret kommer igen. Alle dyr har hver deres fascinerende måde at overleve på, og her kommer historien om, hvordan regnormen og grævlingen kommer igennem vinteren.

Regnorm bor i gange under jorden. De kan ikke lide lys og varme, og kravler derfor kun op på jorden om natten og på regnfulde dage, når de skal samle blade. Når frosten kommer, bliver jorden hård og kold. Det kan regnorm ikke klare, for de har en meget tynd hud og ingen pels, der kan holde dem varme. De er derfor nødt til at holde sig under jorden om vinteren. Her graver de sig helt der ned, hvor frosten ikke kan nå. De laver huler i deres gange, som de fylder op med slim, og så ligger de sig tæt sammen i store klumper og kan dermed hjælpe hinanden med at holde sig varme og fugtige indtil temperaturen atter stiger, og de igen kan holde varmen over jorden. På den måde overlever regnorm den danske vinter år efter år.

Men når regnormene gemmer sig hele vinteren, gør de livet svært for grævlingen, da den helst vil spise regnorm. Regnorm er nemme at fange for grævlingen, da de bevæger sig langsomt og er oppe på jorden om natten, hvor grævlingen er vågen og på jagt efter mad. Faktisk er regnorm så nemme at fange, at grævlingen på en god dag kan fange 10 regnorme i minuttet! Grævlingen kan selvfølgelig også spise andet, som biller, frø, mus og firben, men mange af disse dyr er heller ikke lette at finde om vinteren. Derfor er grævlingen nødt til at sove i lange perioder uden at få mad. Grævlingen går ikke i decideret vinterhi, hvor pulsen og kropstemperaturen daler (som for eksempel hos pindsvinet), men den hviler sig flere dage i træk, hvor den ikke kommer ud af hulen. Når grævlingen hviler sig, sparer den på kræfterne, så den kan overleve, selvom den får mindre at spise. Kun på de varmere vinterdage kommer grævlingen frem for at finde mad og drikke. Men selv om den hviler sig, er det hårdt, og tit taber den halvdelen af sin vægt i løbet af en vinter.

Det var to korte historier om, hvordan to meget forskellige dyr i Danmark overlever vinteren. Men de er langt fra de eneste dyr, der går i dvale eller hviler sig om vinteren. Mange andre dyr som frøer, insekter, flagermus og firben gør det. Det er en stor belastning for dyrene at være i og vågne op af efter vinterhiet. Ofte har de brugt hele efteråret på at forberede sig på vinteren, hvor de har bygget huler og opbygget fedtdepoter. Der er ingen tvivl om, at hvis disse dyr havde mulighed for at vokse sig en tyk pels og finde mad hele vinteren, så ville de foretrække at være vågne! Hvis du støder på dyr, der hviler sig, er det vigtigt ikke at forstyrre dem – deres søvn er nemlig afgørende for, om de kan overleve indtil næste forår.

Laura Fly,

bestyrelsesmedlem i DN’s Tønder afd.