Sommersolhverv

”Vi elsker vort land, men ved midsommer mest …” skrev Holger Drachmann i 1885 i sin ”Midsommervise”, der dog også medtog vintersolhvervet ved Juletid i første vers. Mange af os får P.S. Krøyers maleri ”Sankt Hansblus på Skagen Strand” fra 1906 på nethinden, hvor vi kan se den stovte Holger Drachmann i sort fodlang kappe med stok i hånd og sin karakteristiske brune, storpuldede hat på hovedet. – En sommeraften, så det brager, i vidunderlige Danmark.

Solhverv eksisterer p.g.a. jordaksens hældning på 23½ grad i forhold til jordens elipseformede bane rundt om solen. Havde jordens omdrejningsakse (aksen gennem nord- og sydpol) været vinkelret på jordens bane rundt om solen, så ville der ikke være forskel på årstiderne. Det er der heldigvis, så vi er beriget af forår, sommer, efterår og vinter. I vintertiden vender jordens nordlige halvkugle bort fra solen, mens det i sommertiden er modsat med den nordlige halvkugle mod solen.

De 23½ grads hældning af jordaksen indgår i beregningen af jordens breddegradnet således, at 0 grader bredde findes på ækvator og 90 grader bredde findes på jordens to poler, hvor de omtales som henholdsvis sydlig og nordlig bredde. Dertil kommer jordens to vendekredse, den sydlige (Stenbukkens) og nordlige (Krebsens) på henholdsvis 23½ grad sydlig og nordlig bredde. Endelig er jordens to polarcirkler beliggende på henholdsvis 66½ grad sydlig og nordlig bredde. Disse er beregnet ved at trække 23½ grad fra 90 grader (syd- og nordpol). Sommersolhverv er (ca.) 21. juni og vintersolhverv (ca.) 21. december.

Det kan godt virke lidt omstændigt, men det er det, som giver os de lange, lyse sommernætter omkring Skt. Hans og den meget korte dagslængde ved Juletid. - Og hvor går det hurtigt! Jo ældre vi bliver, jo kortere føles tiden mellem Jul og skt. Hans. Helt modsat børn, der ofte føler at der er uendelig lang tid fra Jul til sommer og omvendt!

Så udnyt de lyse og forhåbentlig lune sommeraftener. Kom ud i naturen og nyd den i al dens pragt; - det bliver ikke bedre end netop nu! Det er nu, det er grilltid i haver, på terrasser og på altaner. Naturen og haverne stor i fuldt flor, og løvets grønne farver er allerstærkest netop nu. Studenterne springer ud og går fra festlighed til festlighed med stort søvnunderskud og mange nye forelskelser til følge. Man sover let og for åbne vinduer med kun lidt over sig, når vi har tropenætter; d.v.s. nattemperaturer over 20 grader. Så kan man vågne og høre glade stemmer fra hjemvandrende unge studenter, som lige skal nå et par timer på øjet inden den næste fest igangsættes.

Selve sommersolhvervet fejrer vi Skt. Hans Aften, i år mandag den 23. juni, hvor vi samles om bål overalt i landet. Skønnest er det langs vor kyster, hvor vi kan se bål bluse i den lyse nat, så lang øjet rækker. Her i Tønder Kommune er det vidunderligt at være ved Vadehavskysten og se de mange bål blusse op langs strandene og ude på vore smukke Vadehavsøer. - ”Vi elsker vort land …” – Der er intet skønnere end sommer i Danmark!

Søren Eller, naturgeograf
formand for DN Tønder afdeling